The Holy Mountain
The Holy Mountain
'Jodorowsky’s mystieke fabel ‘The Holy Mountain’ is als een psychedelische trip.'
'Meesterwerk van cultfilmmessias op plateauzolen.'
'Jodorowsky biedt sluimerende kijkers shocktherapie.'
'Jodorowsky's films zijn raar, hoogst origineel en perfect om je in de bioscoop collectief door te laten bedwelmen.'
Alejandro Jodorowsky’s mystieke magnum opus The Holy Mountain vestigde de Chileense cult-filmmaker als dé vooraanstaande auteur van de surrealistische cinema en veroorzaakte stevige controverse tijdens het filmfestival van Cannes in 1973 vanwege zijn heiligschennende beelden en rauwe existentiële symboliek.
In dit mystieke meesterwerk speelt Jodorowsky zelf de rol van The Alchemist, een goeroe die een groep pelgrims, die elk een planeet in het zonnestelsel vertegenwoordigt, begeleidt op een magische zoektocht naar Lotus Island waar ze de Heilige Berg moeten beklimmen op zoek naar spirituele verlichting. Met The Holy Mountain tilde Jodorowsky zijn psychedelische, allegorische meesterschap naar een nieuw niveau. Grotesk, transgressief en hypnotiserend, blijft deze met hulp van John Lennon en Yoko Ono tot stand gekomen klassieker een geestverruimende excursie naar de betekenis van aardse rijkdom en onsterfelijkheid en dient de film nog altijd als een counter-culture invloed op artiesten zo divers als Peter Gabriel, Erykah Badu en Marina Abramovic, maar ook op filmmakers als David Lynch en Nicolas Winding Refn.
Met behulp van het originele 35mm negatief werd deze 4K-restauratie hersteld in de oorspronkelijke beeldverhouding, met verbeterde, originele surround-sound audio, en kwam tot stand onder toezicht van Jodorowsky zelf om de 50ste verjaardag en de definitieve presentatie van zijn legendarische magnum opus te vieren.
Nu & Binnenkort
-
Film als Filosofie 2: Het moment
Lezing met filmfragmentenBijeenkomst 2 van de cursus Film als Filosofie over de unieke kracht van het (filmische) moment. -
Ernest Cole: Lost and Found
PremièreConfronterende en innemende documentaire over fotograaf Ernest Cole (1940-1990), die met zijn schrijnende beelden als eerste liet zien wat apartheid betekende voor zwarte Zuid-Afrikanen. -
Nesjomme
De prijswinnende filmmaker Sandra Beerends brengt met deze meeslepende montage van archiefmateriaal uit het interbellum de nesjomme, de ziel, van Joods Amsterdam tot leven.