50 jaar Focus: An (2016)

Tickets:
Meer special 50 jaar Focus in 50 films

50 jaar Focus: An (2016)

Naomi Kawase - Japan - 2015 - 113 minuten - taal: Japans - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst

Deze film is onderdeel van ons jubileumprogramma ’50 jaar Focus in 50 films’, waarvoor vrienden en bekenden van Focus de selectie mochten maken. An is de favoriet van Henry Vos, bestuursvoorzitter van Focus. Op zondag 10 november om 16:00 uur leidt hij de film in!

An (A Sweet Taste of Life) is een delicate film van de veelvuldig bekroonde Japanse regisseur Naomi Kawase (The Mourning Forest, Suzaku, Still the Water) gebaseerd op het gelijknamige boek van de Japanse schrijver Tetsuya Akikawa.

Sentaro runt een klein bakkerswinkeltje waar hij dorayaki verkoopt – Japanse pannenkoekjes gevuld met ‘An’, een zoete rodebonenpasta. Wanneer de oude vrouw Tokue aanbiedt hem te helpen in de keuken, accepteert hij dat schoorvoetend. Tokue blijkt met veel liefde en aandacht overheerlijke ‘An’ te kunnen maken. Dankzij haar geheime recept, komt de kleine bakkerij tot bloei en ontstaat er een bijzondere vriendschap.

De keuze van Henry Vos

‘An is een film die perfect weergeeft hoe de Japanse samenleving in elkaar steekt. Respect voor het leven, respect voor voeding, respect voor anders denkenden. In de genen van de Japanner zit “Kodawari”, het onophoudelijk streven naar perfectie. Je ziet dat ook terug in films als bijvoorbeeld het recente Perfect Days, waarin het leven wordt gevolgd van een schoonmaker die dag in dag uit bezig is met het schoonmaakonderhoud van toiletgebouwen. Hij doet dat tot in uiterste perfectie, waarbij trouwens ook de toiletgebouwen zelf perfectie uitstralen.

Ook An is zo’n film die laat zien hoe ver men gaat in de perfectie; in dit geval in het maken van Doriyaki, het broodje gevuld met rode zoete bonen (An). Maar het is zeker geen “kookprogramma”, zoals bijvoorbeeld de Franse film Le Pot-au –Feu. Deze film draait om het met respect met elkaar omgaan en de Doriyaki is in dit geval de metafoor voor de manier waarop we met elkaar om zouden moeten gaan in het leven. Het is een ode aan de kleine dingen in het leven, het is een gemoedelijke, rustgevende en ontroerende film, die je laat nadenken over vooringenomenheid, tolerantie en vergevingsgezindheid. Een hele bijzondere en aangrijpende film met hartverwarmende acteurs., zonder ook maar een moment sentimenteel of goedkoop te worden. Hierbij hanteren de Japanners dan weer het begrip “Kansha” het gevoel van dankbaarheid voor zowel positieve als negatieve gebeurtenissen in het leven.’